Dünyanın her yerinde evrensel olarak kabul görmüş blue jean olarak bilinen blucin, biz Türklerin diline diğer her şeyde olduğu gibi farklı bir biçimde geçmiş.
Her giydiğinizde artık aklınıza gelecek mantıklı bir sebebi de var üstelik!
Oldukça kısa süren moda akımlarından en uzun soluklusu, belki de hiç eskimeyecek olanı jeanler oldu.
Blucinler, ilk olarak 1873’te maden işçileri için üretilmişti. Kot pantolonu o dönemler yalnızca işçi sınıfı giyiyordu, daha sonra toplumun her kesimine yayılmaya başladı. Özellikle Vahşi Batı’nın kovboylarıyla özdeşleşen kotlar, tüm dünyada bir tarz olmaya başladı.
İlk blucin Levi Strauss ve Jacob Davis’in ortak çalışmasıyla ortaya çıktı. Strauss’un Fransa’dan bulduğu mavi ve dayanıklı denim kumaşın terzi Davis’in dikiş stili ile birleşmesiyle ortaya bu harika parça çıktı.
1950’lere gelince ünlü yıldızların da bacaklarından çıkarmadığı blucinler veba gibi yayıldı.
Popüler kültürün kölesi olmak her dönemde aynı olmalı ki o dönemin insanları da ünlü isimlerin giydikleri star parçaları giymek için can atıyorlardı. Marlon Brando, Elvis Presley gibi ünlü isimlerin akılda kalan jean giymiş görüntüleri, eminiz ki herkesin gözü önüne gelmiştir.
Gelelim blucinin “kot pantolon”a dönüşüm evresine…
Türkiye’ye blucini getiren Muhteşem Kot oldu.
Evet, doğru okudunuz. Çünkü blucine Türkiye’de adını veren Muhteşem Kot’tan başkası değildi. Kendisi, terzi çırağı olarak başladığı sektörde Fransa’nın en prestijli terzilik okulunda eğitim alan Yugoslavya göçmeniydi.
Fransa’da geçirdiği süre boyunca blucin gibi ucuz ve dayanıklı bir kumaşı Türkiye’de de üretmek için kolları sıvayan Kot, 1960’larda yüzden fazla üretim yaparak kot pantolonu bir marka hâline getirdi.
1992’de satışları düşen markanın üretimi durdu.
1980’lerde Türkiye’nin dışa açılmasıyla pazara yabancı jean markaları dahil oldu. Bu da Kot markasını oldukça zora sokan bir etmen oldu. Böylece hafızalarda bir markanın ürün adı olarak kaldığı Kot, sektörü rakiplerine kaptırdı.
Bugün ise kot pantolonun atası olarak Levi’s olarak biliniyor. Oysa durum ondan çok daha farklıymış…
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: